Då var det dags igen!

Ja då var det äntligen dags igen! Första veckan på masterprogrammets fältkurs i Västergarn är avklarad.
Veckan började med avtorvning på vårat lilla schakt, nr 78, för att sedan börja jobba oss igenom matjordslagret. De första 10cm var i stort sett helt fria från fynd, men när vi började närma oss kulturlagret inunder började lite djurben dyka upp, även en armborstpil grävdes ut i matjorden under tisdagen.

Armborstpilen.

På onsdagen fortsatte en del ben dyka upp och även några små bitar glas, varav en del uppvisar spår av något slags linjemönster. Vädret var riktigt kallt och blött, det regnade och blåste en hel del, hade det inte varit för att fynden började bli allt mer frekventa så hade nog moralen tagit sig en törn av det fantastiska aprilvädret.

Glasbitarna, varav en har ett mönster innehållandes linjer.

Ben, keramik, mer glas, en cylinder som troligen är skaftet av en kritpipa samt en blykula – kanske en muskötkula, grävdes fram. När vi äntligen tagit oss ner till kulturlagret dök fynden upp i mängder, främst keramik och ben, men även ett och annat järnföremål.

Hand- eller fotrotsben som hittades i artikulerat läge, på bilden dock uppgrävda.

Idag är det tredje dagen på vecka nummer två, och vi ser fram emot att fortsätta utforska vad denna vecka har att erbjuda, ett blogginlägg kommer om detta lite längre fram. Vi håller alla tummar och tår för att vädret ska vara mer gästvänligt än vad väderleksrapporten förutspår, idag var det riktigt riktigt kyligt!

Tappra arkeologer och osteologer i det kalla och regniga vädret tidigare i veckan.

Så! Det var en kort sammanfattning av fältkursens första vecka, vi hoppas att ni vill fortsätta följa vår resa här på bloggen!

Allt gott!
/ Mastrarna

Lämna en kommentar