Seminariegrävningar 2019

Grävsäsongen 2019 har börjat , åtminstone för masterstudenterna vid Uppsala Universitet ,Campus Gotland. Gårdagen spenderades mestadels av att ta bort gräsytan eller som arkeologer oftast säger torvlagret.

Tisdagen var betydligt kallare än gårdagen vilket alla deltagare kände. Detta märktes inte mycket på deltagarna som ändå kämpade på och lade fokus på att komma ner i jorden. Arbetet varierar förstås beroende på var på fältet vi befinner oss. I skrivande stund har vi två stycken schakt och 4 stycken provgropar. Syftet varierar mellan varför dessa anläggs och så gör även arbetet.

PG01. Provgroparna 1-3 syfte är att ta så kallade ”stickprov” för att få en uppfattning av hur det ser ut inuti de själva vallarna. I provgrop 1 är det en blandning av sten och jord samt rötter. I schaktet har det kommit upp små fragment av kol, i övrigt fyndfattigt med enstaka skörbrända stenar.I provgrop 1 gräver Adam.

PG02: I detta schakt är ganska liknande över hela schaktet och består enbart av jord. Fynd som har gjort hittills är lite kol och en bit keramik (se bild). Den initiala tolkningen är att keramiken är äldre än stenålder men inte heller modern. Väldigt bred datering men de ger eventuellt en indikation på att vi är på rätt spår. I provgrop 2 gräver Erik.

PG02: Den hittade keramikbiten lagd i ”ursprungligt läge”

PG03: Gropen är stenig och det har mestadels legat bränd lera över hela rutan. Lite kol har även hittats. I provgrop 3 gräver Oskar.

PG04: Provgropens syfte är att komma i höjd med svärdslipningsstenen som ligger vid flodbanken. Under grävningen har inget fynd hittats vilket gjort att fokus legat på att gräva sig igenom de olika lagren. Idag har det grävts genom jordlagret och in i ett sandlager vilket visar att gropen börjar komma i nivå med en tidigare flodnivån. I provgrop 4 gräver Sören som gör denna grävning i samband med hans forskning om slipskåror (svärdslipningsstenar).

Provgrop 4:i förgrunden med dess sandlager, i bakgrunden syns svärdslipningsstenen.

Schakt 1 : Schaktet med detta schakt är att se om den västra vallen är antropomorf eller geologisk. Schaktet består i nuläget mestadels av sten , vilket möjligtvis kan vara en mur. I schaktet har man hittat under dagen hittat en Spik (se bild) , det har även hittats kol. I schaktet gräver Austin,Emilie, Emmelie och Emma.

Schakt 1: Den hittade spiken in situ
Schakt 1: Närmare bild på den funna spiken . Troligtvis rör det sig om en relativt modern variant.
Schakt 1: Halva schakt 1 , med en överblick.

Schakt 2: Syftet med detta schakt är att se om den södra vallen är antropomorfisk eller geologisk skapad.Schaktet består i nuläget mest utav sten och rötter. Trots tidskrävande arbete med att få bort dessa så har fynd av förkolnade hasselnötter gjorts . Schaktet består av Emilia, Hanna, Olivia och Petra.

Schakt 2: Förkolnade hasselnötter, än så länge osäkert när i tiden dessa är ifrån
Schakt 2: Överblickande bild över schakt 2. I bakgrunden syns schakt 1:s medlemmar vilket ger en fingervisning av vilket avstånd det är mellan schakten.

Sammanfattningsvis så är det relativt fyndfattigt i schakten än så länge och arbetet pågår fortfarande med att komma ner i marken. Flera indikationer n så länge visar dock på att arbetet är på väg åt rätt håll- nedåt !!

Lämna en kommentar