På tur runt öjn – en spaning efter en tid som flytt!

Idag tog gänget ”paus” i rapportskrivandet, som nu går mot sitt slut, och gjorde istället en exkursion till spännande arkeologiska platser på ön. Litet missöde inledningsvis dock, när en student blev akterseglad i Visby och vi fick göra en kvick U-sväng för att hämta upp den ack så ”övergivna”.

Vi började turen i Buttle, där sommarens seminariegrävning kommer gå av stapeln i juli. Vid Buttle, en socken på mellersta Gotland, kan man beskåda två ståtliga bildstenar och lämningar av en järnåldersboplats med flertalet husgrunder. Läs mer om platsen i bloggen från tidigare års utgrävningar.

Efter Buttle vände vi kosan mot Gålrum, ett gravfält från bronsåldern med flertalet skeppsättningar och rösen.

DSCN5773

Imponerande rösen såg vi även vid Digerrojr(Alskog) och Uggarde rojr (Rone) två bronsålderskomplex på södra Gotland, väl värda att besöka!

På vägen till Uggarde rojr svängde vi även av vid Hemmor, också en stenålderslokal i När socken mycket liknande Ajvide-lokalen som vi undersökt nu senast.

Ovan mark finns idag inget som minner om stenåldersaktivitet i området, men när vi tittade närmare på åkerns yta kunde vi hitta flera spår av keramik och ben som bevisade motsatsen… och vår abstinens efter att finna fynd var stillad för dagen.

Efter lunch begav vi oss över till den västra kusten för en snabb guidning vid den medeltida kastalen vid Fröjel kyrka. Där berättades det lite om de arkeologiska utgrävningar, som genomfördes på slutet av 90-talet, av den vikingatida hamn- och handelsplatsen som låg belägen strax nedanför.

Vid Rannarve i Klinte, hade vi ett stopp vid de mäktiga skeppsättningarna som stolt låg placerade i skogen tillsammans med ett imponerande röse i närheten.

Ett sista stopp blev det sen vid Tofta där vi fick berättat om vad som hittats vid utgrävningarna av den enda kända dösen från stenåldern på Gotland. Där satte vi sedan punkt för dagens utflykt, nöjda och glada över att fått komma ut på tur i det försommargrönskande landskapet. Imorgon är vi åter i labbet och på campus för att slutföra de rapporter som ännu behöver kompletteras!

Önskar härmed alla en riktigt härlig sommar och hoppas vi ses i Buttle!  

Lämna en kommentar